Posle duge i hladne zime dočekali smo tople dane.
Toplo vreme pogoduje kvarenju namirnica.
Ovim tekstom ću pokušati da vam predstavim kako izgleda trovanje hranom.
.
Posle samo nekoliko časova dolazi do malaksalosti, lice vam postaje bledo, pokriveno hladnim znojem, osećaćete se krajnje iscrpljeno. Osim toga, javljaju se veoma bolni grčevi u listovima. Može doći do hipotenzije, ubrzanog pulsa. Javlja se bol u stomaku sa čujnom i veoma živom peristaltikom.
Izvor bolesti je čovek koji priprema hranu ili rukuje životnim namirnicama. Nepažnjom , bakterija može da dospe u sir, mleko, meso i druge namirnice, gde nastavlja razmnožavanje i istovremeno se luči termostabilni egzotoksin, koji ostaje patogen za čoveka i posle uticaja visoke temperature.
Česta su i masovna, eksplozivna trovanja sladoledom, bilo da je sladoled pravljen od kontaminiranog mleka ili jaja u prahu, ili da je naknadno kontaminiran prilikom proizvodnje, transporta ili prodaje.
Nisu sigurna ni kuvana jela, ako su leti ostala izložena kontaminaciji na sobnoj temperaturi 3-5 h
Trovanja hranom pojavljuju se i u pojedinačnim slučajevima (sporadično), ili u obliku manjih porodičnih, a ponekad i velikih epidemija.
LEČENJE
Lakšim bolesnicima se prvenstveno daju napitci ( čajevi, tople supe, pirinčana voda), a težim slučajevima slane I slatke rastvore u infuziji.
Kada se stolica počne normalizovati, u ishranu se uvode i proteini: nemasno meso, kuvano ili pripremljeno na žaru, mlad sir itd.
Bolesnik prelazi na normalnu ishranu posle 10 dana. Antibiotska terapija se primenjuje u težim slučajevima
KAKO DA SE ZAŠTITITE OD TROVANJA HRANOM
-Najbolji način prevencije jeste sprečavanje mogućnosti kontaminacije hrane tokom proizvodnje i obrade.
-Otkrivanje kliconoša, redovnim sanitarnim nadzorom zaposlenih u proizvodnji i distribuciji hrane, kao i redovna mikrobiološka kontrola namirnica u prometu, naročito onih napravljenih od mleka i mesa.
-Pravilno čuvanje i skladištenje svežih namirnica, kao i ostataka pripremljene hrane na temperaturi frižidera smanjuje mogućnost naknadne kontaminacije, kao i umnožavanje bakterija.
- Pre pripreme hrane, temeljno oprati ruke vodom i sapunom, kao i pribor kojim se služite pri pripremi jela.
-Da bi se sprečila unakrsna kontaminacija izbegavati kontakt sveže i nepripremljene sa termički obrađenom hranom, preko pribora i posuđa koje se koristi u pripremi.
- Ne koristiti namirnice koje su promenile boju, miris ili su počele da trule.