Популарни постови

четвртак, 5. април 2012.

7 april-„Starenje i zdravlje: Zdravlje dodaje život godinama.




 Ovogodišnji Svetski dan zdravlja, 7.april je posvećen starim osobama i njihovom zdravlju i akcije se sprovode pod sloganom „Starenje i zdravlje: Zdravlje dodaje život godinama.




 U okviru ove tematike u vašim mestima stanovanja će biti organizovane različite manifestacije koje bi bilo dobro da propratite bez obzira koliko godina imate.
Prosečan ljudski vek je produžen, a samim tim se povećava broj starijih osoba.Starenje je vezano sa samim rođenjem. Svakodnevno starimo. Iz tog razloga je jako bitno kakav ćemo život voditi i na koji način negovati svoje zdravlje. Razvoj društva i napredak tehnologije istovremeno unapređuje  i uništava zdravlje čoveka. Na nama je da uvidimo šta je korisno ,a šta štetno po naše zdravlje.
Zdravstvene probleme koje imamo u detinjstvu i  mladosti , a ne uspemo adekvatno da ih saniramo u kasnijim godinama se samo produbljuju. Genetske bolesti koje tokom života  držimo pod  kontrolom neće nam otežavati starost.



 Da bi doživeli duboku i  zdravu starost moramo se za nju boriti  i  negovati lično zdravlje. Izloženi smo faktorima rizika koje moramo prepoznati i otkloniti a to znači: pravilno da  se hranimo, po mogućstvu izbegavamo alkohol i pušenje,kontrolišemo stres, fizički  smo  aktivani, da stvaramo   i  negujemo zdravu porodicu,na random mestu da stvorimo prijatnu atmosferu.



 Posebno bih naglasila da se o strosti ne treba da mislimo samo kad ostarimo ,nego  se za nju treba pripremiti.Pored već navednog da se brinemo o svom zdravlju tokom života se moramo angažovati na pobolšenju  uslova za starije osobe jer jednog dana smo mi STARI, a tad će nam biti teško zašto nešto nismo uradili  za stare tokom svog života.
Sredina u kojoj živimo može uz vaše angažovanje da bude lepo sređena,organizovan život starijih osoba nikome neće biti na štetu.Budite učesnik  i inicijator raznih akcija za pomć starima.


Pridružite im se na izlete koje organizuju,videćete kakvo je to druženje, koliko pozitivnosti  posle takvog druženja osećate i koliko to doprinosi vašem zdravlju.Na random mestu starije kolege nemojte smatrati  ,,ispušenom lulom,, nego ih uvažavajte  i učite od njih.



              Starimo zdravo…živimo dugo!!!!!!!!!!



Нема коментара:

Постави коментар